Sinds de komst van het internet lijkt de wereld kleiner te zijn dan ooit. Dit geldt vaak ook voor (jonge) ondernemers. The sky is the limit. Ze zien overal mogelijkheden en willen die ook graag zo snel mogelijk benutten. Maar is het eigenlijk wel zo handig om meteen aan internationaal ondernemen te denken als je bijvoorbeeld net bent begonnen met je onderneming?

Verschil van inzicht

Zoals met heel veel onderwerpen, zijn hier de meningen vast en zeker over verdeeld. De een vindt het een goed idee om hier meteen op in te springen omdat de kansen er nu zijn en misschien heeft iemand anders ze al benut op het moment dat je er zelf een beetje klaar voor bent. Wat dan dus inhoudt dat er eigenlijk geen markt meer voor is.
De ander zal zeggen dat er enorm veel komt kijken bij internationaal ondernemen en dat je er niet zomaar mee kunt beginnen. Er komen vast en zeker weer nieuwe kansen waar je gebruik van kan gaan maken

Wat is wijsheid

Laten we voorop stellen dat dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid is. Wel kan ik wat stof tot nadenken geven. Om te beginnen gelden er in elk land andere regels over hoe dingen (bijvoorbeeld privacy) geregeld moeten worden. Zoek dus goed uit welke regels er gelden voor het land waarin je zaken wilt doen en hoe jij daar aan tegemoet kan komen. Als je dit van tevoren allemaal uit hebt gezocht, zal het je een hoop gezeur achteraf schelen.
Denk ook eens na hoe je er mee om wilt gaan als iemand zijn rekening niet betaald. Heb je daar al een plan voor of kom je er nu opeens achter dat dit misschien zou kunnen gebeuren? In het laatste geval zou ik nog een twee keer nadenken voor ik in het diepe zou springen.

Natuurlijk zijn de bovenstaande dingen maar het topje van de ijsberg als je denkt aan het beginnen met internationaal ondernemen. Als ik nu alle onderdelen zou moeten aan stippen zou deze blog veel te lang worden. De achterliggende gedachte van deze blog is dan ook meer om je aan denken te zetten of je eigen mogelijkheden of misschien zelfs wel beperkingen in het hele proces. Het is niet zomaar iets. Je moet er vooral niet te licht over denken. Toch wil ik je wel aanmoedigen het uit te zoeken als je echt een goed idee hebt en er gepassioneerd over bent!