Vaak weten we van een product niet altijd maar of het echt zo duur is als dat je het ziet. Misschien klinkt dit een beetje verwarrend, maar ik zal het nader uitleggen. De concurrentie in bedrijven speelt een grote rol in de prijs van een product op de markt. Zo geeft de ene aanbieder een goedkoper alternatief voor dat product dat jij wilt. Hier meer over onderaan, met daarbij een tip voor de zoektocht naar jouw vraag op de markt. 

Factoren van de prijs bij een artikel

Naast de invloed die de concurrentie tussen verkopers onderling op de prijs van een product heeft, zijn er uiteraard nog veel meer andere factoren. Wat onder andere nog meer invloed heeft op de prijs is de populariteit van het product. Als er niet veel vraag naar is, zal er ook niet veel verschil komen in de prijs. De prijs zal waarschijnlijk veel lager worden of het product kan juist door te weinig interesse verdwijnen van de markt. Wanneer een artikel juist heel erg gewild is, zal de prijs behoorlijk stijgen. Er kan dan namelijk meer winst uit gemaakt worden. Puur economie. Wat ook enigszins een belangrijke factor is, is hoe nieuw het product is. Hierbij gelden twee situaties: de staat van het product( koop je het nieuw of tweedehands) en sinds wanneer het product op de markt is gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de productie van iPhones. Ik houd echt niet meer bij hoe veel nieuwe modellen er elk jaar op de markt worden gebracht. Zelf doe ik het nog met een iPhone 6s en die vind ik fantastisch. Anderen willen misschien graag de nieuwste iPhone. Neem maar alvast een budget van op z’n minst 1000 euro, want dat wordt wel gevraagd. Ben je ook tevreden met een ouder model? Dat komt dan goed uit, want die dalen in prijs door de opkomst van de nieuwe modellen.

Maak gebruik van een prijsvergelijkingssite

Vergelijken: de manier om een beter overzicht te krijgen. Je denkt misschien: wat moet ik vergelijken? De prijs natuurlijk. Je hebt vast weleens gehoord van Beslist.nl. Dit is vrijwel de beste voorbeeld. Maar er zijn nog veel meer andere prijsvergelijkingssites dan Beslist.nl. Tweakers.net of Bigshopper.nl zijn sites waar je eens een kijkje zou kunnen nemen. Er zijn natuurlijk nog vele andere sites die jouw een beter inzicht kunnen geven. Staar je echter niet al te veel op enkel de prijs. Kijk ook goed naar de achtergrond en mogelijkheden van de desbetreffende verkoper. Check hoe lang bijvoorbeeld de bezorgtijd is en welke betaalmogelijkheden er zijn.